Ons verhaal

Mama’s Maaltijden is ontstaan in de PLUS supermarkt van Serdar Tolenaar in Hillegom. ‘Ik wilde dat mijn winkel klaar zou zijn voor de toekomst en besloot drie koks in dienst te nemen. Voorwaarde voor onze maaltijden waren dat ze écht lekker zouden zijn, oftewel elke maaltijd een negen! Al snel bleek dat omliggende supermarkten van SPAR, Coop en PLUS interesse hadden om deze maaltijden ook te kunnen verkopen.’

 

Een van deze ondernemers was Rick Hageman, eigenaar van drie Spar supermarkten in Noord-Holland. ‘Jarenlang ben ik al op zoek geweest naar kwalitatief zeer goede maaltijden. Na het proeven van de maaltijden uit Hillegom was ik direct overstag!’ Rick heeft Serdar overtuigd om een extra kok aan te nemen en het doorleveren aan collega’s op te starten. Binnen twee weken sloten nog acht andere supermarkten zich aan.

 

Om de kwaliteit te kunnen blijven waarborgen besloot Serdar het bij dit clubje supermarkten te houden. ‘Het bleek al snel dat deze collega’s anderen hadden aangespoord om ook te starten, die moest ik helaas teleurstellen. Niet veel later ontving ik berichten met dezelfde vraag van supermarkten uit Limburg, Gelderland en Groningen. Er bleek dus een landelijke behoefte te zijn vanuit andere supermarkten.

 

Deze vraag was ook Henk Brussaard, oud mede-eigenaar van Trakteerfruit, niet onopgemerkt gebleven. Zelf is hij fan van het eerste uur en liet zijn chauffeurs bij het bezorgen van het fruit, meteen maaltijden mee terug nemen voor zichzelf en zijn medewerkers op de zaak. Al snel informeerde hij binnen zijn bestaande klantenkring naar de invulling van de verse maaltijden in deze winkels. ‘Vanuit vrijwel elke supermarkt kreeg ik te horen dat dit segment nog niet werd ingevuld, maar er wel veel behoefte aan was. Ik heb Serdar toen gebeld met de vraag of we dit niet samen landelijk uit zouden kunnen gaan rollen.’

 

Na een lange zoektocht kwamen Henk, Rick en Serdar uiteindelijk terecht bij een betrouwbare productiepartner. Serdar: ‘Er zijn nauwelijks partijen in ons land die specifiek déze kwaliteit op hele grote schaal kunnen produceren. Uiteindelijk bleek dat zij dit inderdaad goed konden invullen en zijn onze winkel recepturen omgebouwd naar grotere hoeveelheden om te kunnen produceren. Na zeven tastings konden we een klap geven op het basisassortiment waarbij we met recht konden zeggen: elke maaltijd is een negen qua uitstraling, structuur en smaak.’

 

Maar niet alleen hele goede maaltijden zijn voldoende om structurele voet aan de grond te krijgen én te houden in het zwaarbevochten supermarktlandschap. We hebben daarom de handen ineen geslagen met het gerenommeerde Now New Next. Samen met het team van NNN hebben we er een prachtig merk omheen gebouwd, Mama's Maaltijden: Mama straalt warmte uit en is heel herkenbaar, want Mama is lief en kookt lekker! Herkenbare gerechten zonder poespas, maar met de smaak en structuur zoals je hem kent vanuit huis.

 

Ieder land moest ook een eigen Mama krijgen met een eigen gezicht. Zoals een Surinaamse Mama voor de roti, een Indonesische Mama voor de Indische bami en nasi en een Hollandse Mama voor de stampotten. De Mama’s hebben we ook meegenomen in de ontwikkeling van de maaltijden, zo hebben zij ook steeds geproefd en hebben we daarop aanpassingen gedaan. Het zijn authentieke smaken, pittige gerechten zijn bijvoorbeeld niet aangepast aan de Nederlandse smaak. Leuk weetje: De Hollandse Mama is Serdar zijn schoonmoeder!

 

Na bijna een jaar van voorbereiding is vanaf 31 mei 2021 Mama’s Maaltijden live gegaan en zijn de ultra verse kant-en-klaar maaltijden in het hele land te koop! Langzaam zullen wij winkels gaan toevoegen zodat de kwaliteit bij het opschalen nooit in het geding komt te staan. 

Voor nu is ons verhaal nog lang niet uitgeschreven, dus er gaan zeker nog uitbreidingen komen!

Warme groet van de drie ‘Papa’s’

 

Serdar, Henk en Rick

 

Papa's